In een spannend en gevarieerd najaarsconcert bracht COV Haarlem een ode aan twee legendarische figuren die beiden centraal staan in de maand december: Sint Nicolaas en Jezus Christus. Die Geburt Christi (Op. 90) van Heinrich von Herzogenberg en het Oratorio de Noël (Op. 12) van Camille Saint-Saëns vertelden het eeuwenoude kerstverhaal met een rijk palet aan klanken, variërend van dreigend en donderend, tot ingetogen en lyrisch. Met de Saint Nicholas Cantata van Benjamin Britten werd op dramatische wijze het leven en de heldendaden van de Heilige Nicolaas verbeeld.

Dirigent was Piet Hulsbos en de werken werden gezongen door het COV Haarlem en de Koorschool van het St. Bavo Muziekinstituut.

Solisten waren:
Yvonne Kok (alt)
Jeannette van Schaik (sopraan)
Marina Besselink (mezzosopraan)
Jan Willem Baljet (bariton)
Jan-Willem Schaafsma (tenor)

Het Promenade Orkest,
Matthias Havinga (orgel)
Lennie Kerkhoff en Hans van Beelen (4-handig piano) begeleidden de uitvoering.

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door de J.C. Ruigrok Stichting, de Gilles Hondius Foundation en Het Haarlemsche Muziekfonds.

flyer Jezus

Sinds 1929 voert de COV Haarlem op Goede Vrijdag J.S. Bach’s Matthäus Passion uit in een traditiegetrouw uitverkochte Haarlemse Philharmonie. Het koor is door de jaren heen begeleid door diverse gerenommeerde orkesten, kinderkoren en solisten. In 2011 en 2017 was het publiek in de gelegenheid om delen van het werk mee te zingen in een “meezing Matthäus” in de Grote Bavokerk. In de weken voorafgaand aan het jaarlijkse concert voert het koor in kleinere samenstellingen koralen uit voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om het volledige concert bij te wonen.

Recensies en impressies:
De Matthäus en andere Passiemuziek in Haarlem (Haarlems Dagblad)
Meezing Matthäus in Grote Kerk Haarlem: Bach ontroert allen, gelovig of niet (Haarlems Dagblad)

Op 14 oktober 2018 voerde de COV Haarlem het Requiem van Giuseppe Verdi uit. De Latijnse dodenmis heeft veel componisten tot hun mooiste en meest aangrijpende muziekstuk geïnspireerd, maar het Requiem van Giuseppe Verdi behoort ongetwijfeld tot de meest bekende. Krachtige ritmes, sublieme melodieën en dramatische contrasten vertolkten beurtelings de gevoelens van verlies en zorg, maar ook het menselijke verlangen naar vergiffenis en genade.
Het concert stond onder leiding van Piet Hulsbos en werd uitgevoerd door de COV Haarlem en Het Promenade Orkest. Solisten waren Jeannette van Schaik (sopraan), Carina Vinke (alt), Leon van Liere (tenor) en Marijn Zwitserlood (bas).

Koorreis 2017-01

In november 2017 gaf COV Haarlem met het Philharmonischer Chor Baden-Baden, de Singakademie Ortenau en het Collegium Vocale Strasbourg Ortenau drie concerten in de Philharmonie in Haarlem, Temple Neuf te Strassbourg en het Kurhaus van Baden-Baden. Uitgevoerd werd het Kirchenoratorium Erntefeier van de Oostenrijkse componist Heinrich von Herzogenberg. Dit was de eerste keer dat het werk in Nederland werd uitgevoerd door een amateurkoor. Solisten waren Nathalie de Montmollin (sopraan), Marlene Lichtenberg (alt), Peter Koppelmann (tenor) en Duccio Dal Monte (bas). Het geheel werd begeleid door Het Promenade Orkest en Musicien sans Frontières Alsac-Ortenau en stond onder leiding van Piet Hulsbos en Olaf Fütterer. Voorafgaand aan het concert in de Philharmonie gaf Wout Strootman een inleiding.

 

Recensies en impressies:
COV Haarlem zingt zeldzaam oogstfeest van Herzogenberg (Vocaal)
Heinrich von Herzogenberg Erntefeier op. 104 , No. 16 und No. 25 (YouTube)

 

Op 30 oktober 2015 voerde de COV Haarlem, begeleid door Het Promenade Orkest, Joseph Haydn’s Die Jahreszeiten uit. De uitvoering stond onder leiding van Harry Brasser. In Die Jahreszeiten worden in vier cantates de jaargetijden geschilderd vanuit het perspectief van de boeren, wier leven en werken door het zich eeuwig herhalende ritme van de seizoenen wordt bestemd. Het koor wordt beurtelings als landvolk en jagers aangeduid. Als solisten traden op: de pachter Simon, zijn dochter Hanne en de jonge boer Lukas, vertolkt door respectievelijk Bas van de Wetering (bas), Nienke Oostenrijk (sopraan) en Falco van Loon (tenor).

Op 28 november 2014 voerde de COV Haarlem onder leiding van dirigent Harry Brasser koorwerken van 3 verschillende componisten uit: Psalm 42 en Ouverture Die Hebriden van Felix Mendelssohn-Bartholdy, de Stabat Mater van Guiseppe Verdi en de Symfonie in 3 delen en de Psalmensymfonie van Igor Stravinsky. De werken werden begeleid door Matthias Havinga en Hans van Beelen, beiden op piano, en Claudia Couwenbergh als sopraan.

Op 9 december 2013 gaf de COV Haarlem een concert in Parijs samen met muziekstudenten van het Choeur et Orchestre Sorbonne Universités uit Parijs. Het optreden vond plaats in het Grand Amphithéâtre van de Sorbonne onder leiding van Harry Brasser. Het concert werd op 13 december herhaald in de Philharmonie in Haarlem onder leiding van Vincent Barthe, dirigent van het Orchestre Sorbonne Universités Paris. Solisten waren Nienke Otten (sopraan), Dorien Lievers (alt), Robbert Muuse (bariton), Falco van Loon (tenor) en Matthias Havinga begeleidde op het orgel.

Recensies en impressies:
Krönungsmesse, Messe C-Dur KV 317, Wolfgang Amadeus Mozart (YouTube)
Ouverture Coriolan in c klein opus 62, Ludwig van Beethoven (YouTube)
Requiem opus 9, Maurice Duruflé (YouTube)

koor in Haarlem

Jaarlijks wordt op Goede Vrijdag de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd en wordt in het najaar een tweede concert gegeven. Tijdens deze concerten waren onder andere het Te Deum van Antonín Dvorák, The Music Makers van Edward Elgar, de Carmina Burana van Carl Orff en het Requiem van Maurice Duruflé te beluisteren.

Go To Top